sunnuntai 25. toukokuuta 2008

Acnenhoitoa

Acne on todella inhottava ihosairaus, joka jättää jälkeensä niin henkisiä kuin fyysisiä arpia. Monet ihmiset taistelvat acnen kanssa koko elämänsä eivätkä edes vanhoilla päivillään pääse siitä eroon. Tästä hyvänä esimerkkinä on äitini, joka on kuusissa kymmenissä ja käsii vieläkin acnenäppylöistä. Tätä sivusta seuranneena olen epätoivoisesti yrittänyt löytää lääkkeen/hoidon, jolla pääsisin eroon näistä ikävistä näppylöistä. Acneni ei ikinä ole ollut pahimmasta päästä ja siitä olen ollutkin kiitollinen. Acne on kuitenkin vaikuttanut negatiivisesti itsetuntooni ja siihen kuinka näen itseni.

Tein listan acnelääkkeistä, joita olen käyttänyt nyt ja nuorempana. Listasin lääkkeet kategorioihin antibiootit, acnevoiteet, perusvoiteet ja sitten roaccutan.

Antibiootit:
Oricyclin
Abboticin Novum
Ermysin
Tetralysal


Antibioottikuureja olen syönyt kuukaudesta puoleen vuoteen. Kuurin ajan ihoni oli kolmen ensimmäisen kuurin ajan hyvä, mutta tetralysalilla ihoni ei edes parantunut hoidon ajaksi vaikka söin sitä 6 kk. Antibiootteihin liittyviä sivuvaikutuksia olivat hiivatulehdukset, antibioottiresistenssi eräälle toiselle antibiootille, limakalvojen arkuus, vatsavaivat jne. Siis enemmän haittaa kuin hyötyä. Mielestäni ihotautilääkärit eivät kuitenkaan painota tarpeeksi näitä sivuoireita vaan keskittyvät peloittelemaan Esim. roaccutanilla. (Tämä ei tietenkään päde kaikkiin ihotautilääkäreihin)

Acnevoiteet ovat sellaisia voiteita, joita minulle määrättiin yhdessä antibioottien kanssa bacironia lukuunottamatta (sitä saa ilman reseptiä apteekeista). Voiteet rauhoittavat(esim. Sibicort), kuivattavat(esim. Basiron) tai ohentavat ihoa (esim. Differin geeli).

Acnevoiteet:
Skinoren
Sibicort
Differin geeli
Basiron

Sivuvaikutuksia en huomannut kuin basiron geelillä, joka kuivattaa todenteolla. Voiteet eivät yksistään ole kovinkaan tehokkaita eivät auttaneet ainakaan minua, vaikkakin auttavat acne kurissa pidossa.


Perusvoiteet on tarkoitettu ihon kosteutukseen, sillä useimmat acnelääkkeet kuivattavat ihoa. Essex Hydrogeeli Lotion on hyvin kevyt ja sopii rasvaiselle acneiholle sekä kasvo- että vartalovoiteeksi. Essex plus, Locobase ovat rasvaisempia voiteita, joita olen käyttänyt roaccutanin aikana. Essex plusasta en tykännyt, minusta tuntui, että se tukki ihohuokoset ja näppyjä tuli lisää. Locobase on erittäin kuivan ihon voiden ja käytän sitä tällä hetkellä yövoiteena, mutta meikin alusvoiteeksi se on liian paksua. Locobase korvasi kalliin kosmetologilta ostamani erikoisvoiteen enkä ole katunut vaihdosta, sillä ihoni on ihanan kosteutettu aamulla eikä pintakuivuudesta tietoakaan. Decubalia olen käyttänyt kuiville limakalvoille ja vartalon rasvaukseen.


Peusvoiteet:
Essex Hydrogeeli Lotion
Essex plus
Locobase
Decubal


Roaccutan (tällä hetkellä kuuri kesken n. 4 kk takana ja max. 2 kk edessä)

Kärsimäni sivuoireet:
-Huulet ja limakalvot kuivaa (siis kaikki limakalvot pepusta silmiin eli kosteutusta ja rasvausta kehiin)
-silmät punoittvat ja vetistävät
-Lihasjännityksiä, huimausta ja päänsärkyä (Liikunnan harrastusta on täytynyt rajoittaa)
-Pimeännäkö heikkenee (En ajale autolla pimeän aikaan)
-Aurinkoherkkyys (Onneks on ollut huonoja ilmoja niin ei oo kauheesti harmittanut)
-Iho on kuiva, herkkä ja ohenee koko ajan kuurin edetessä (Pintaverisuonet tulee näkyviin esim. silmäluomissa)
-Nenäveren vuodot (Minulla hyvin vähäistä noin 4 kertaa 4kk aikana, mutta kavereillani, jotka ovat syöneet saman kuurin vuoto on ollut lähes päivittäistä)


Roaccutan kuurin aikana acneni on hävinnyt ja viimeisen kuukauden aikana minulla ei ole ollut yhtään varsinaista finniä( tunsin kyllä pienen kohouman eilen otsassa mutta ei sitä voi finniksi sanoa kun sitä ei edes näe). Ehdottomasti parhaaseen tulokseen olen päässyt roaccutan hoidon aikana, mutta olen kuullut ettei hoitotulos välttämättä kestä vaan hormonaalisten muutosten aikaan, kuten raskauden, voi acne palata hoidosta huolimatta. Hyvistä kokemuksistani huolimatta en lähtisi suosittelemaan roaccutani kellekkään noin vain, sillä sivuoireet ovat hyvin yksilöllisiä ja niiden lista erittäin pitkä.



Suosittelen sen sijaan ensin kokeilemaan vähähiilihydraattista ruokavaliota, jolla monet ihmiset ovat saaneet aikaan uskomattomia tuloksia acnen hoidossa. Itselläni ei vain ole sellaista luonteen lujuutta, mikä vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamiseen vaadittaisiin. Siis tehkää niin kuin sanoin eikä niin kuin teen... heh

Ei kommentteja: